Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Etiketten met gezondheidsclaims strafbaar?

“Op grond van Europese Verordeningen gelden er voor producten vereisten aan etikettering”

Etiketten met gezondheidsclaims strafbaar?

7 februari 2022

In: BlogBlog - Inspectie, toezicht en compliance in de zorgBlog - Strafrecht in de zorg

#advocaten Utrecht#boete#etiketten#farmacie#inspectie#NVWA#strafrecht#strafrechtadvocaat#strafzaken

Op grond van Europese Verordeningen gelden er voor producten vereisten aan etikettering. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld producenten, verwerkers en verkopers van vlees en vis. Zo moet bijvoorbeeld de inhoud en de herkomst duidelijk zijn. De gedachte hierachter is het beschermen van de volksgezondheid. Dit geldt ook voor producenten en verkopers van producten waarmee gezondheidsclaims worden gemaakt.

Zo legde de NVWA aan een online drogisterij een boete op, die uiteraard kan worden aangevochten:

 

NVWA legt fikse boete op aan online drogist

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een online drogist een boete opgelegd van ruim 73 duizend euro. Het bedrijf verkocht producten waarbij gezondheidsclaims werden gemaakt die wettelijk niet zijn toegestaan. De online drogist bleef de claims bij de producten vermelden, ondanks waarschuwingen, bestuurlijke boetes en herinspecties van de NVWA.

Gezondheidsclaims

Inspecteurs van de NVWA constateerden dat de online drogist herhaaldelijk de fout in ging. De afgelopen twee jaar verkocht het bedrijf levensmiddelen met niet toegestane gezondheidsclaims. Dit is in strijd met artikel 10, eerste lid, van Verordening (EG) 1924/2006.

Claims kunnen voorkomen op etiketten van levensmiddelen, maar ook in folders, op websites en op (sociale) media. Claims, inclusief voedings- en gezondheidsclaims, zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie. Vrijwillige voedselinformatie mag nooit misleidend, verwarrend of dubbelzinnig zijn. De NVWA treedt op als etiketten van levensmiddelen onjuiste of verboden claims bevatten over voeding, gezondheid en medische werking.

Bedrijf kreeg eerder ook al boete

Het bedrijf kreeg vorig jaar ook al een boete opgelegd vanwege een soortgelijke overtreding. Vier maanden later werd tijdens een nieuwe inspectie opnieuw een dergelijke overtreding geconstateerd. De boete is opgelegd omdat het bedrijf een product op zodanige wijze op de website presenteerde dat voor de consument de suggestie werd gewekt dat het goed is voor de spieren en pezen. Wettelijk gezien is er geen enkele gezondheidsclaim voor dat product toegestaan, dus ook deze niet.

Nadat het bedrijf onder verscherpt toezicht werd gesteld, heeft de NVWA besloten om het bedrijf vanwege herhaalde overtredingen een omzetgerelateerde boete op te leggen van ruim 73 duizend euro.

 

De advocaten van Roozemond [+] De Haan advocaten te Utrecht hebben veel ervaring in bijzonder strafrecht. Zo verdedigen Roozemond [+] De Haan advocaten te Utrecht een voedselbank die volgens het OM geen gebruik maakte van juiste etiketten.

Neem geheel vrijblijvend contact op om uw zaak te bespreken.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×