Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Jurisprudentie: hoogte boete voor bijstandfraude afhankelijk van de omstandigheden van het geval

23 juni 2015

In: JurisprudentieKennisbank: bestuursNieuwsberichtenUit de praktijk

De Centrale Raad van Beroep heeft beslist in een viertal uitspraken van 23 juni 2015 voor het eerst over de gevolgen van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid in bijstandszaken. Uitgangspunt van deze wet is dat de opgelegde boete even hoog is als het bedrag dat de bijstandsgerechtigde teveel aan bijstand heeft ontvangen. Uit de uitspraken van de Raad blijkt dat een boete moet worden afgestemd op de individuele situatie van de bijstandsgerechtigde. In deze zaak oordeelt de Raad dat opzet is aangetoond, omdat betrokkene de werkzaamheden willens en wetens niet heeft gemeld om te voorkomen dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor zijn uitkering of zou kunnen leiden tot strafvervolging. In dit geval kon wel een boete van 100% worden opgelegd.

Deze uitspraken zijn vergelijkbaar met de uitspraken van de Centrale Raad van 24 november 2014. Wij schreven reeds hierover. Klik hier voor het artikel.

br&dh advocaten heeft in een aantal zaken succesvol het vorenstaande verweer naar voren gebracht. Deze zaken zijn daarom op verzoek aangehouden bij verschillende rechtbanken in afwachting van het UWV en gemeenten om een beslissing hierin te nemen zodat er minnelijk eventueel een oplosing bereikt kan worden. Anders zal er om een uitspraak verzocht worden.

Heeft u van een uitkeringsinstantie een boete opgelegd gekregen dan adviseren wij u om contact op te nemen met een van onze advocaten om te laten beoordelen of het verstandig is om in te gaan tegen deze beslissing. Let erop: doe dit tijdig in verband met de korte termijnen die er gelden binnen het bestuursrecht!

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×