Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Mallorca-zaak

“Maar de wens van justitie om alle negen betrokkenen, dus ook de vrijgesproken Martijn N. en Lars van den H., tegen wie geen hoger beroep loopt, in aanloop naar het hoger beroep te horen, werd resoluut afgewezen.”

Ook in hoger beroep krijgen we geen volledig verhaal over dood Carlo Heuvelman | Mallorca-zaak

5 december 2023

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

#vrijspraak geweld toepassen

Ook in hoger beroep krijgen we geen volledig verhaal over dood Carlo Heuvelman

Het OM hoopt dat in het hoger beroep van de Mallorca-zaak de verdachten eindelijk alles vertellen. Maar een rondgang van NU.nl langs hun advocaten leert dat ze waarschijnlijk geen antwoord geven op de vraag wat met Carlo Heuvelman is gebeurd.

Het heeft iets wrangs. In een tijd waarin continu alles wordt vastgelegd op telefoons, ontglipt juist zoiets cruciaals aan het oog van de camera. Pas als Carlo roerloos op de grond ligt, komt hij in beeld.

Wie of wat ervoor heeft gezorgd dat hij in de nacht van 13 op 14 juli 2021 voor café De Bier Expres in elkaar zakt, is niet te zien. De 27-jarige man uit Waddinxveen is die dag net aangekomen op Mallorca om vakantie te vieren.

Vier dagen later overlijdt hij. Zijn dood is eind 2022 het middelpunt van een strafzaak in de rechtbank van Lelystad. De rechtbank oordeelt dat DNA-bewijs en het verhaal van een belangrijke getuige genoeg is om Sanil B. te veroordelen voor betrokkenheid bij de dood van Carlo. Wel stelt de rechtbank vast dat er naast B. minimaal nog één dader moet zijn geweest. Bij gebrek aan bewijs blijft onduidelijk wie dat is. Medeverdachten Mees T. en Hein B. worden daarvoor vrijgesproken.

Tijdens het hoger beroep dat komende maandag begint, zal er nog meer gekeken worden naar de verdachten. De hoop op nieuwe beelden lijkt vervlogen, aanvullende onderzoeksresultaten zijn er niet en getuigenverhoren hebben geen nieuwe inzichten opgeleverd. Antwoorden zullen bij de verdachten gezocht moeten worden.

Beeld uit video: Deze straf krijgen de hoofdverdachten in de Mallorca-zaak

Verdachten vooraf aan hoger beroep niet nogmaals gehoord

Maar de wens van justitie om alle negen betrokkenen, dus ook de vrijgesproken Martijn N. en Lars van den H., tegen wie geen hoger beroep loopt, in aanloop naar het hoger beroep te horen, werd resoluut afgewezen. Het ontbrak volgens het gerechtshof in Leeuwarden aan de juiste motivering van het OM. De verdachten zijn al uitgebreid gehoord, wat schieten we hiermee op?

De advocaten van de zeven overgebleven verdachten weten het antwoord wel: niets. De raadslieden zijn eensgezind in hun antwoord dat cliënten niet anders zullen verklaren dan bij de rechtbank. Kortweg samen te vatten in: ‘Ik ben het niet geweest en ik weet ook niet met zekerheid te zeggen wie het wel heeft gedaan’, verwijzend naar wat er met Carlo is gebeurd.

Als het gaat om het andere geweld van de groep verdachten die nacht op Mallorca is er meer duidelijkheid. Het openlijk geweld en een poging tot doodslag voor café De Zaak is wél vastgelegd op beeld. Dat geldt ook voor wat de vrienden van Carlo is overkomen. Het is te zien op het welbekende filmpje van GeenStijl. Het zorgde voor deels bekennende verklaringen van de verdachten. Maar de spil blijft Carlo.

 

Start van onderzoek op Mallorca voldeed niet

Ondertussen roert ook de verdediging zich. Uit een aanvullend verhoor van de Spaanse onderzoeksleider Juan Martin, blijkt dat de start van het onderzoek op Mallorca niet bepaald voldoet aan de Nederlandse standaarden.

Het is een bevestiging van een kritisch rapport van rechtspsycholoog Peter van Koppen, dat tijdens de rechtszaak in Lelystad al is ingebracht.

In Spanje zijn de verhoren van getuigen niet standaard opgenomen. En het horen van een belangrijke getuige gebeurt met een Spaanstalige tolk die aan de lokale universiteit Engels studeert. De getuige zelf is Nederlands. Haar verklaring wordt bovendien niet letterlijk genotuleerd, maar samengevat. Ze zet wel haar handtekening ter goedkeuring.

Het is deze getuige die Sanil B., maar ook Hein B. aanwijst als betrokkene bij het geweld tegen Carlo. Dat gebeurt onder andere na het tonen van een groepsfoto van de verdachten. Maar dan is het “altijd prijs”, aldus Van Koppen, onder andere gespecialiseerd in getuigenverhoren.

Daniel Fontein zal namens Hein B. in het hoger beroep opnieuw bepleiten dat de getuigenverklaring van tafel moet.

Door rechtbank opgelegde straffen

Sanil B. 7 jaar cel
Hein B. 2,5 jaar cel
Mees T. 2,5 jaar cel
Kaan B. 2,5 jaar cel
Daan van S. 2,5 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk
Lukas O. 1,5 jaar cel
Stan F. 1 jaar cel
Lars van den H. 150 uur taakstraf en 2 maanden voorwaardelijk
Martijn T. Vrijspraak

Advocaten Sanil B. hebben extra onderzoek laten doen

De advocaten van Sanil zullen zich daar zeker bij aansluiten. Hun cliënt kreeg met zeven jaar cel de hoogste straf. Onterecht, aldus Anis Boumanjal, die zich heeft aangesloten bij het verdedigingsteam.

De advocaten hebben ook extra onderzoek laten doen, maar of die rapporten over het DNA-bewijs en de doodsoorzaak van Carlo gaan, wil Boumanjal niet zeggen. Ook niet wat de resultaten van het onderzoek zijn. “Het is niet zuiver om die te delen voordat het hof hiervan op de hoogte is gebracht”, aldus Boumanjal. “Maandag zal er meer duidelijkheid komen.”

Wat betreft Sophie Hof is er qua bewijs tegen Mees T. niks bijgekomen. Sterker nog, uit zijn verklaring blijkt volgens haar duidelijk dat hij met een vriend van Carlo in gevecht was en dus niks met de dood van de man uit Waddinxveen te maken kan hebben.

Kaan B., Daan van S. en Stan F. kregen voor het andere geweld fiks hogere straffen dan werd geëist. Maar dat zet hen niet aan tot een inhoudelijk andere verklaring dan al is afgelegd. “Dan verloochent hij zichzelf”, aldus Jaap-Willem Roozemond, de raadsman van F. “Met welk ander verhaal zou hij moeten komen?”

Ben je benieuwd wat er zich allemaal precies heeft afgespeeld op Mallorca? Luister dan onze truecrimepodcast Het geheim van Mallorca, over de dodelijke mishandeling op het Spaanse eiland.

Eerder

  • Alleen verdachte Lukas O. als getuige gehoord in hoger beroep Mallorca-zaak
  • OM gaat in beroep voor zwaardere straffen rond dood Carlo Heuvelman
  • Sanil B. als enige schuldig bevonden aan dood Carlo Heuvelman: zeven jaar cel

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×