Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Vul hier een pakkende titel in

“Justitie doet maar of er ‘een geheim van Mallorca’ is,” zegt Jaap-Willem Roozemond, advocaat van Stan F., “maar als al die getuigen die erbij waren het niet gezien hebben, waarom zou een van die jongens zelf het dan wél gezien hebben?”

LIVE | Verdachten hoger beroep Mallorcazaak krijgen strafeisen te horen

6 december 2023

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

#aangehouden#advocaat#Mallorca#strafrechtadvocaat

LEEUWARDEN – De zeven verdachten van de Mallorcazaak krijgen in hoger beroep de strafeisen te horen. Dit gebeurt op de vijfde zittingsdag over de zaak bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Vlnr: Stan F., Lukas O., Sanil B., Kaan B., Mees T., Hein B. en Daan van S.

Vlnr: Stan F., Lukas O., Sanil B., Kaan B., Mees T., Hein B. en Daan van S.

Volg de zaak hieronder via verslaggever Saskia Belleman

De twee aanklagers van het Openbaar Ministerie presenteren in hun requisitoir het verzamelde bewijsmateriaal over het excessieve uitgaansgeweld op Mallorca, waarbij in juli 2021 acht gewonden vielen en Carlo Heuvelman (27) om het leven kwam.

Nabestaanden hopen dat het hoger beroep inzicht geeft in wie er verantwoordelijk is voor de dood van de Waddinxvener. Maar geen van de verdachten zegt te hebben gezien wie er tegen zijn lichaam en hoofd heeft geschopt. De moeder van Carlo noemde dit vrijdag “niet te geloven”. Van het geweld tegen Carlo zijn geen beelden, terwijl de andere vechtpartijen wel op beeld zijn vastgelegd.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Sanil B. (21), Mees T. (20) en Hein B. (20) van doodslag. Alleen Sanil B. is daarvoor veroordeeld. De rechtbank legde hem een gevangenisstraf van zeven jaar op voor doodslag en twee pogingen daartoe. Tegen hem was tien jaar cel geëist. Op zijn schoen was een DNA-spoor van het slachtoffer gevonden en hij is aangewezen door een getuige.

De rechtbank concludeerde dat B. Heuvelman heeft gedood “met een of meer anderen”, maar de rechtszaak maakte niet duidelijk wie dat is geweest. Medeverdachten Mees T. en Hein B. werden vrijgesproken van doodslag. Zij kregen dertig maanden cel opgelegd voor hun betrokkenheid bij andere vechtpartijen. Tegen hen was acht jaar cel geëist.

De rechtbank veroordeelde de overige vier verdachten tot deels voorwaardelijke celstraffen van twaalf, achttien en dertig maanden. Dat was vele malen hoger dan de straffen, waaronder werkstraffen, die het OM had geëist.

De hoofdverdachten van de Mallorcazaak gingen de cel in, uit, in, uit – gaan ze er nu weer in?

Bijna tweeënhalf jaar nadat op Mallorca Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen werd doodgeschopt, begint maandag het hoger beroep tegen zeven veroordeelde jongemannen. Voor álle partijen is er nog veel te winnen of te verliezen, terwijl er weinig nieuws gezegd gaat worden. Hoe zit dat? En wie zat er al achter tralies? De Mallorcazaak in zes vragen.

Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Carlo Heuvelman?

Eigenlijk zijn ze dat allemaal: de zeven ‘nette jongens’ uit Hilversum die bij een grote vriendengroep hoorden, die in de nacht van 13 op 14 juli 2021 in diverse vechtpartijen verzeild raakte op een boulevard van het Spaanse vakantie-eiland Mallorca. Ze deden tenslotte allemaal mee aan die wraakexpeditie, die ontstond na een ruzie om een zitplaats in een café. Die had vechtpartijen en meerdere slachtoffers tot gevolg.

Het tragische dieptepunt schokte heel Nederland. De volstrekt onschuldige Carlo Heuvelman – die deel uitmaakte van een andere groep en een vriend wilde kalmeren – kwam in het geweld terecht; hij werd tegen de grond gewerkt en geschopt, en overleed enkele dagen later.

Iedereen is dus medeverantwoordelijk, vond de rechtbank in Lelystad op 18 november vorig jaar. Maar voor het drama kon maar één dader veroordeeld worden: de nu 21-jarige Sanil B., terwijl de rechter zei ‘dat er minstens nóg één dader moet zijn, maar dat niet vast is te stellen wie’. Het is de grote frustratie bij deze zaak: wie ontspringt de dans tot nu toe? De zeven mannen kregen vorig jaar wel allemaal celstraffen opgelegd, voor diverse vormen van geweld tijdens die nacht: variërend van (poging tot) doodslag tot openlijke geweldpleging.

Sommige verdachten zaten al in de gevangenis, anderen niet. Hoe zit dat?
Nadat ze Mallorca waren ontvlucht, werden de piepjonge verdachten (toen allemaal 18 of net 19 jaar) een voor een opgepakt in Nederland. Ze kregen uiteindelijk allemaal celstraffen, variërend van één tot zeven jaar.

Vijf van de zeven mannen zaten al twee periodes in de cel: enkele maanden voorarrest na hun arrestatie, en enkele maanden na de veroordeling op 18 november 2022, toen ze onmiddellijk weer werden opgesloten. Dat duurde totdat het gerechtshof in april 2023 vier van de vijf weer liet gaan in afwachting van het hoger beroep.

Sanil B. werd als enige veroordeeld voor doodslag op Heuvelman: hij kreeg zeven jaar cel. Daarvan heeft hij inmiddels bijna 21 maanden gezeten. Hij zat van alle verdachten het langst in voorarrest en zit als enige nog vast. Als er niets verandert, zal hij nog drie jaar en drie maanden in de gevangenis moeten blijven. Kans op vervroegde vrijlating is er ‘pas’ twee jaar voor het einde van de celstraf.

Mees T., Hein B., Kaan B. en Daan van S. kregen allemaal dertig maanden, allemaal voor onder meer poging tot doodslag op andere slachtoffers. Ook zij zaten twee periodes gevangen, de een langer dan de ander. Zo moest Mees T. de cel weer in toen hij de voorwaarden van de schorsing van zijn voorlopige hechtenis had overtreden (hij stak wat joints op).

Twee verdachten, Mees T. en Hein B., hebben al meer dan de helft van hun straf erop zitten, als wordt meegerekend dat ze op twee derde van hun straf vrij kunnen komen. Twee andere verdachten moeten juist nog aan hun straf beginnen: Lukas O. (20) en Stan F. (20) kregen anderhalf en één jaar cel voor het lichtere vergrijp ‘openlijke geweldpleging’. Deze ‘verdachten nummer 6 en 7’ zaten nog amper in voorarrest en hoefden niet meteen de cel in na de veroordeling. Als de straffen blijven zoals ze zijn, moeten zij dus nog aan die van hun beginnen.

De nabestaanden van Carlo smeekten de verdachten bijna: ‘Iemand van jullie moet meer weten, ga praten!’ Is dat te verwachten de komende dagen?
De welbespraakte Sanil B. heeft in tegenstelling tot de andere verdachten ‘de pech’ dat er dna van Carlo Heuvelman op zijn schoen zat. Zijn advocaten hebben laten onderzoeken of dat daar op andere manieren kan zijn terechtgekomen dan via door B. uitgedeelde schoppen. Sanil B. zal blijven ontkennen en met volle overtuiging; hij zei eerder al ‘geen excuses van justitie te accepteren als de waarheid ooit aan het licht komt’.

Van Mees T., Hein B., Daan van S., Kaan B., Lukas O. en Stan F. valt niets nieuws te verwachten de komende dagen, dus ook niets over wie Carlo Heuvelman schopte, zeggen hun advocaten. “Justitie doet maar of er ‘een geheim van Mallorca’ is,” zegt Jaap-Willem Roozemond, advocaat van Stan F., “maar als al die getuigen die erbij waren het niet gezien hebben, waarom zou een van die jongens zelf het dan wél gezien hebben?”

Wordt het hoger beroep dan nog spannend?
Er speelt nog van alles: Sanil B. is als enige veroordeeld voor de dood van Carlo Heuvelman omdat er dna op zijn schoen zat. Als zijn advocaten aannemelijk kunnen maken dat dat ook door – bijvoorbeeld – spuug kan komen in plaats van door B. uitgedeelde schoppen, bestaat de kans dat zijn straf omlaag gaat. Sanil B. is ook veroordeeld voor twee pogingen tot doodslag op andere mensen, dus helemaal geen straf gaat voor hem niet lukken.

Maar ook Mees T. en Hein B. waren verdachten van de dood van Heuvelman. Mees T. sloeg meerdere mensen in die woeste nacht, maar ontkent Heuvelman te hebben geslagen. Justitie denkt echter van wel, maar getuigen hebben dat alleen ‘van horen zeggen’. Filmpjes of keiharde getuigenverklaringen zijn er niet. Dat er van alles gefilmd is, behalve het doodschoppen van Heuvelman, blijft ook een raadsel. De vader van Sanil B. ging zelf op Mallorca op zoek naar een filmpje, in de hoop de onschuld van zijn zoon te kunnen aantonen, tevergeefs.

De andere vier mannen zullen proberen om niet opnieuw of alsnog in de cel te belanden. Door hun rol klein te maken hopen ze op een straf die niet langer is dan wat ze hebben gezeten of op een werkstraf.

Wat doen de verdachten momenteel?
Sanil B. wilde eerst in de luchtvaart aan de slag, maar wil nu rechtspsychologie studeren, liet hij in oktober 2022 weten. Die interesse is gewekt door deze zaak, legde hij zelf uit. Mees T. ‘is niet zo van school’ en probeert nu in twee jaar tijd parttime een havodiploma in de wacht te slepen, en werkt daarnaast. Hein B. vult zijn werkweken door drie dagen een hbo-opleiding te volgen en twee dagen te werken.

Daan van S., Kaan B., Lukas O. en Stan F. studeren weer. Lukas O. is ook verdachte in een cybercrimezaak, die geheel losstaat van de Mallorcazaak. Zijn advocaat Joost Vedder zegt dat het weinig voorstelt, maar zegt niet waar het om gaat. De toestand rond de Mallorcazaak dwong Lukas O. om de studie die hij destijds deed af te breken. Inmiddels is hij aan een nieuwe studie begonnen.

En hoe is het met de ouders en vriendin van Carlo Heuvelman?
Zij proberen hun leven weer wat op te pakken, en vragen verder om hun privacy te respecteren. “Wat ze te zeggen hebben, gaan ze zeggen tijdens het spreekrecht voor nabestaanden,” zegt hun advocaat Edwin Bosch. Carlo Heuvelmans familie zal het proces bij het gerechtshof Leeuwarden nauwgezet volgen, net zoals ze dat vorig jaar deden in de rechtbank Lelystad. Toen deden ze emotionele oproepen aan de verdachten ‘om eerlijk te vertellen wat ze weten’.

Rechtbanktekening van (vlnr rij boven) Stan F., Martijn T., Lars van den H., Lukas O. en Daan van S. (vlnr rij onder) Kaan B., Mees T., Hein B. en Sanil B. Beeld ANP / ANP
Rechtbanktekening van (vlnr rij boven) Stan F., Martijn T., Lars van den H., Lukas O. en Daan van S. (vlnr rij onder) Kaan B., Mees T., Hein B. en Sanil B.BEELD ANP / ANP

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×