Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Ransomware

10 november 2021

In: BlogBlog - Strafrecht

#cryptovaluta#cybersecurity#ransomware

In het nieuws verscheen opnieuw een bericht dat de opsporingsdiensten op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta beslag hebben gelegd.[1] Het OM stelt dat een deel daarvan vermoedelijk afkomstig is door het gebruik van gijzelsoftware ook wel ransomware genoemd.

De afgelopen 2 jaar is veel te doen geweest om ransomware. Ziekenhuissystemen werden overgenomen, universiteiten werden platgelegd en in mei werd zelfs een belangrijke oliepijplijn platgelegd door een ransomware aanval. Bedrijven betalen vaak ‘losgeld’ omdat ze geen keus hebben, omdat anders de bedrijfsvoering in gevaar komt.

Er wordt steeds meer prioriteit gegeven aan deze zaken. Dat leidt ertoe dat het aantal strafzaken met betrekking tot ransomware zal toenemen. Maar wat is ransomware precies?

Ransomware is een vorm van malware[2], waarmee in feite het netwerk van computers van een ander of van een organisatie wordt overgenomen en vergrendeld. De ontgrendelingscode wordt alleen verstrekt tegen betaling van een bepaald bedrag.

Degene die een ransomware-aanval voorbereidt, pleegt – zonder het zich te realiseren – tal van strafbare feiten. Het aanschaffen van de software om een aanval uit te voeren is al strafbaar. Daarnaast kan sprake zijn van afpersing, computervredebreuk en vernieling. Ook witwassen kan mogelijk op de tenlastelegging gezet worden.

Dit kan leiden tot een strafrechtelijk financieel onderzoek, waarbij veelal geprobeerd zal worden om het geld dat uit deze activiteiten afkomstig is te af te pakken (ontnemingsvordering genoemd). Ook de FIOD zal in dat geval mogelijk een onderzoek uitvoeren.

Cyberaanvallen zijn nog niet vaak voor de rechter gebracht in Nederland. We zien echter wel dat het fenomeen zich ontwikkelt en dat de inzet van de overheid er steeds meer op is gericht om ransomware-aanvallen te stoppen. Zo zijn onlangs in het kader van een internationaal opsporingsonderzoek twaalf verdachten aangehouden door de politie.[3]

Mocht u als verdachte zijn aangemerkt in, neemt u dan contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar. Heeft u naar aanleiding van deze blog nog andere vragen, dan kunt u ons dat ook laten weten.

 

[1] https://nos.nl/artikel/2404837-opsporingsdiensten-leggen-beslag-op-record-aan-cryptomunten
[2] Malware is elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Het woord is een samentrekking van het Engelse malicious software (kwaadaardige software, soms schadelijke software). Malware veronderstelt kwade opzet. Software waarmee geen kwaad wordt beoogd, valt hier dus niet onder.
[3] https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/29/11-ransomware-bende-opgerold-wegens-vernietigende-aanvallen-op-kritieke-infrastructuur.html

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×