Interview met Jaap-Willem Roozemond

Hoe gevaarlijk is het om in de buurt van een pinautomaat te wonen?

“Na een ontploffing proberen ze zo veel mogelijk biljetten te rapen. Maar de slagingskans is klein, de pakkans is groot.”

Plofkraken steeds populairder: hoe gevaarlijk is het om in de buurt van een pinautomaat te wonen? Een interview met Jaap-Willem Roozemond

29 november 2019

In: R+DH in de Media

#Plofkraak

De advocaten van Roozemond [+] De Haan treden op in deze zaak. Hieronder treft u een kort citaat aan van het bericht in de media. Voor een reactie op dit bericht of over de zaak kunt u contact opnemen met Jaap-Willem Roozemond. De bronvermelding treft u onder het citaat aan.

Plofkraken steeds populairder: hoe gevaarlijk is het om in de buurt van een pinautomaat te wonen? Criminelen gebruiken steeds zwaardere explosieven bij plofkraken. ABN Amro sluit tientallen geldautomaten om de veiligheid van omwonenden te beschermen. Eerder deden ING en Rabobank hetzelfde.

Hoe gevaarlijk is het om in de buurt van een bankautomaat te wonen?
‘Je moet je voorstellen dat er een bom ontploft in jouw straat’, zegt Jelle Wijkstra, woordvoerder bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Dat is de kracht van de explosie.’

Advocaat Jaap-Willem Roozemond heeft de afgelopen jaren veel plofkrakers bijgestaan. Roozemond ziet dat ze de afgelopen jaren steeds andere technieken aanwenden, mede doordat banken de geldautomaten beter beveiligen en op internet veel informatie te vinden is over explosiemateriaal.

‘Eerst zag je de trek- en ramkraken waarbij ze automaten met een sleepkabel opentrokken’, zegt hij. ‘Daarna werd een gasmengsel van zuurstof en acetyleen toegepast. Inmiddels gebruiken ze veelvuldig de zogeheten pizzaschuif: een dunne, gelaste koker met daarin kruit, die schuiven ze in een geldautomaat met aangestoken lont.’

Hoe groot de impact van explosieven kan zijn, bleek bij een plofkraak in Spijkenisse in oktober. Toen was de ravage zo groot dat veiligheidsdiensten een appartementencomplex moesten controleren op instortingsgevaar.

 

Dit betreft slechts een deel van het artikel. Voor het gehele artikel klik op de onderstaande link.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×