Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Vul hier een pakkende titel in

“Roozemond: Mijn cliënt wist dat zijn schoonzoon vuurwapengevaarlijk was. Hij had in het verleden zelf eens een pistool van hem gekregen en hoorde dat bij een politie-inval een maand eerder wapens in beslag waren genomen.”

Familietragedie bij Drentse metaalhandel: ’Man schiet schoonzoon neer, kleinzoon (13) neemt wraak’

17 januari 2024

In: R+DH in de Media

##moord #strafrechtadvocaat#doodslag

Het was een grote chaos op zaterdagochtend 30 september bij een metaalbedrijf aan de Scholekster in Coevorden. Er werd geschoten, gestoken en geslagen. Achter die explosie van geweld gaat een groot familietragedie schuil.

Het botert al langere tijd niet tussen een 60-jarige man uit Coevorden en zijn zoons van 38 en 40 enerzijds en hun 40-jarige schoonzoon en zwager anderzijds. De laatste, een Utrechter, is getrouwd met hun dochter en zus en heeft een metaalbedrijf in Coevorden. Daar woont hij met zijn gezin, onder wie een zoon van 13.

Als op de bewuste zaterdagochtend één van de zoons van de 60-jarige man langs het metaalbedrijf op het Drentse bedrijventerrein Leeuwerikenveld II rijdt, ziet hij hoe de eigenaar – zijn 40-jarige zwager – een beweging langs zijn hals maakt. De man vat het op als een doodsbedreiging en seint zijn broer en vader in.

‘Pistool gekregen’

„Ze zijn met z’n drieën naar het bedrijf gereden om te gaan praten”, zegt advocaat Jaap-Willem Roozemond, die inmiddels de oudste Coevordenaar en één van zijn zoons bijstaat. Het gebaar van de metaalhandelaar is volgens hem de spreekwoordelijke druppel. Van praten komt het nauwelijks. Op het terrein loopt het helemaal uit de hand.

„Op een bepaald moment komt de man op zijn schoonvader af met in zijn ene hand een bijl en de andere hand achter zijn rug. Dit is ook te zien op beelden van bewakingscamera’s”, zegt Roozemond. „Mijn cliënt wist dat zijn schoonzoon vuurwapengevaarlijk was. Hij had in het verleden zelf eens een pistool van hem gekregen en hoorde dat bij een politie-inval een maand eerder wapens in beslag waren genomen.”

’Praten’

Volgens Roozemond had de 60-jarige Coevordenaar daarom uit zelfbescherming een wapen meegenomen, het pistool dat hij ooit eens van zijn schoonzoon kreeg. „Maar het was niet zijn intentie om te gaan schieten. De intentie was praten”, verduidelijkt de advocaat.

Maar als zijn schoonzoon op hem af komt, trekt de 60-jarige Coevordenaar zijn wapen. Hij schiet. „Hij dacht: mijn schoonzoon gaat schieten, ik ga er zo meteen aan”, zegt Roozemond. Maar in plaats van dat hij zelf beschoten wordt, knalt hij twee kogels in de buik van zijn twintig jaar jongere schoonzoon. „Dat het van tevoren nooit de bedoeling was dat hij zou gaan schieten, blijkt wel uit de reactie van zijn zoons, die naast hun vader stonden. Je ziet op camerabeelden dat ze verschrikt naar hun hoofd grijpen. Zo van: pa, wat doe je nu?!”

De dochter en kleinzoon van de schutter zien het gebeuren. Wat volgt, is volgens de advocaat „één grote chaos”. De dochter vliegt haar vader aan en krijgt vervolgens klappen van hem. „Dan steekt de 13-jarige kleinzoon zijn opa neer met een bajonet (soort dolk, red.). Mijn cliënt werd geraakt in zijn buik, maar zijn verwondingen vielen mee”, aldus Roozemond.

‘Lieve man’

De neergeschoten metaalhandelaar is er ondertussen een stuk slechter aan toe. Hij wordt zwaargewond afgevoerd en belandt op de intensive care. Volgens Roozemond is de situatie van de schoonzoon nu stabiel. Hij bleek tijdens de confrontatie overigens geen vuurwapen, maar een accutol achter zijn rug te hebben gehouden.

De 60-jarige schutter, zijn zonen en 13-jarige kleinzoon zijn diezelfde dag nog aangehouden. Vrijdagmiddag begon het proces tegen de schutter met een inleidende zitting bij de rechtbank in Assen. De 60-jarige Coevordenaar was daar vanwege gezondheidsklachten niet bij. „Ik ken mijn cliënt als een zachtaardige man. Hij heeft geen strafblad voor grote feiten en heeft altijd hard gewerkt. Hij heeft ontzettend veel spijt en vindt het verschrikkelijk wat hij gedaan heeft, ook voor zijn kleinzoon”, aldus Roozemond.

Vanwege de broze gezondheid van de Coevordenaar vroeg Roozemond om schorsing van zijn voorlopige hechtenis. Dat verzoek wees de rechter van de hand gezien de ernst van de situatie.

Het is nog niet bekend of de twee zonen en de 13-jarige kleinzoon van de man vervolgd gaan worden, laat een woordvoerder van Openbaar Ministerie weten. Zij werden enkele dagen na het incident op vrije voeten gesteld.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×