Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Vul hier een pakkende titel in

“Het is nu aan de kortgedingrechter om een oordeel te vellen. Als die in ons voordeel beslist, hopen we op voldoende uitstel van de Amsterdamse rechtbank zodat Van Lienden een eerlijk proces krijgt’, zegt Roozemond”

Deken van advocaten schiet Sywert van Lienden te hulp | FD

21 april 2024

In: R+DH in de Media

Maandag dient bij de rechtbank een civiele procedure van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) tegen Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners.

• In deze procedure eist SHA de miljoenenwinst terug die Sywert maakte met mondkapjes, maar omdat zijn complete vermogen onder beslag ligt, kan hij zich niet verdedigen.

• De deken van advocaten is afgelopen dagen tussen de partijen gesprongen om te zorgen dat er alsnog een advocaat zich namens hem kan melden in de zaak.

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten bemoeit zich nadrukkelijk met de civiele rechtszaak tussen de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) en diens voormalige bestuurder Sywert van Lienden. Dat bevestigt de deken na vragen van het FD. Van Lienden kan geen advocaat betalen, omdat onder andere de SHA zijn vermogen onder beslag heeft gelegd. De deken vindt dat Van Lienden ‘net als ieder ander’ recht heeft op juridische bijstand en heeft de SHA daarom gevraagd het beslag gedeeltelijk op te heffen.

Aanleiding voor de bemoeienis van de toezichthouder van advocaten vormde het interview dat Van Lienden vorige week gaf aan het FD. In dat interview vertelde Sywert dat hij wegens alle beslagen op zijn bankrekeningen geen geld heeft voor zijn eigen verdediging. Zo kan hij zich geen advocaat veroorloven en ook niet de verplichte griffierechten voor de civiele procedure betalen, die naar zijn zeggen €12.000 bedragen. Hierdoor hangt hem in die zaak vrijwel zeker een veroordeling boven het hoofd en vervolgens een faillissement, zo vertelde hij.

Ook gaf Van Lienden in dat interview aan dat het Openbaar Ministerie (OM) hem afgelopen zomer, op zijn verzoek, enige financiële ruimte had geboden om zich te kunnen weren in de zaak tegen SHA. Justitie had namelijk eerder ook al beslag laten leggen op zijn bankrekeningen. ‘Het OM had een ton vrijgegeven uit hun beslag zodat ik me fatsoenlijk kon verdedigen in de civiele procedure, maar op dat geld heeft de stichting Hulptroepen meteen daarna weer beslag laten leggen.’

Grondrecht
Volgens de Amsterdamse deken Jacqueline Schaap is juridische bijstand een grondrecht. ‘Dat geldt ook voor Sywert van Lienden’, zegt ze tegen het FD als verklaring voor haar poging ‘te bemiddelen’ tussen Van Lienden en SHA. Schaap baseert zich daarbij op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Zo bezien belemmert het beslag bij Van Lienden mogelijk een eerlijk proces. Dat zou dan tot de conclusie kunnen leiden dat de advocaten van SHA met het beslag gedragsregels van de advocatuur hebben geschonden en daarmee een onderzoek van de deken rechtvaardigen. ‘Maar dat is nu niet aan de orde’, laat Schaap desgevraagd weten. Wel drong de deken dit weekend aan op het vinden van een oplossing. Daarbij is er volgens betrokkenen gesproken over een spoedprocedure bij de voorzieningenrechter.

Rijkelijk laat
SHA vindt dat Van Lienden ‘rijkelijk laat’ is met zijn verzoek aan de deken om te bemiddelen, zegt advocaat Ilan Spinath namens de stichting. ‘We zijn al vanaf augustus bezig met deze procedure. En vanaf oktober – toen SHA beslag liet leggen – weet hij al dat hij dat geld niet heeft. Van Lienden heeft dus een half jaar de tijd gehad om daar een oplossing voor te verzinnen.’ Die oplossing is volgens SHA een kort geding bij de voorzieningenrechter. Spinath: ‘Dat is de geëigende route. En dat hebben wij Van Lienden ook herhaaldelijk laten weten.’

Spinath noemt het verder ‘opmerkelijk’ dat Van Lienden heeft gemeend na al die tijd opeens de deken te moeten benaderen. SHA twijfelt aan de intenties van de gevallen mediapersoonlijkheid, zegt de advocaat. ‘Is de stap naar de deken na al die tijd wel oprecht? Of is dit een poging misbruik te maken van de procesorde om zichzelf zodoende alsnog een podium te verschaffen? Iedereen mag daaraan zijn eigen conclusies verbinden.’

### Wilt u het artikel delen met iemand zonder account? Schenk het artikel en ontvangers kunnen het artikel direct lezen. U vindt deze mogelijkheid onderaan het artikel en in het deelmenu. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag eventueel naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###

Uitgeput
Jaap-Willem Roozemond, die sinds deze week optreedt als advocaat van Van Lienden, stelt desgevraagd dat zijn cliënt afgelopen najaar meermalen contact heeft gezocht met het bureau van de deken. Ook heeft Van Lienden aan SHA gevraagd om een deel van het beslag vrij te geven, omdat hij zich anders niet kon verdedigen. ‘Dit is in tegenspraak met wat de SHA beweert. Uitgeput heeft Van Lienden uiteindelijk een oproep gedaan in het FD. Hierop heb ik besloten om hem kosteloos te helpen en de deken om hulp te vragen’, zegt de advocaat.

Volgens Roozemond heeft SHA pas op het laatste moment geld beschikbaar gesteld waarmee Van Lienden nu een kort geding kan aanspannen over het beslag. Dat kort geding vindt waarschijnlijk later deze week plaats. ‘Het is nu aan de kortgedingrechter om een oordeel te vellen. Als die in ons voordeel beslist, hopen we op voldoende uitstel van de Amsterdamse rechtbank, zodat Van Lienden een eerlijk proces krijgt’, zegt Roozemond.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×