Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Kennis strafrecht: richtlijnen voor rechters voor het opleggen van straffen. Check welke straf er opgelegd kan worden.

25 juli 2015

In: Kennisbank: strafNieuwsberichten

Klik op deze link: Orientatiepunten-en-afspraken-LOVS april 2015 voor de richtlijn en kijk welke straf er opgelegd kan worden. Of bel vrijblijvend één van de advocaten van br&dh. Wij staan je graag te woord.

Informatie over de richtlijn: 

het Landelijk Overleg van Voorzitters van de Strafsectoren van de gerechtshoven en de rechtbanken (thans het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht, verder het LOVS) heeft in 1998 een eerste aanzet gegeven om te komen tot een consistent landelijk straftoemetingsbeleid. Besloten is om in de loop van de tijd voor een aantal vaak voorkomende delicten een oriëntatiepunt te ontwikkelen waarop de rechter zich kan oriënteren bij het bepalen van de op te leggen straf. Een oriëntatiepunt geeft weer welke straf rechters voor het delict plegen op te leggen. Daarbij is geen rekening gehouden met bijzondere omstandigheden die zich in een concreet geval kunnen voordoen (zoals daad- en daderfactoren). Die omstandigheden dient de rechter alsnog mee te wegen als hij in een strafzaak een straf oplegt. De rechter is in een concrete zaak overigens niet gebonden aan de oriëntatiepunten.

In de loop der jaren zijn door het LOVS ook andere afspraken ter bevordering van de rechtseenheid gemaakt, waaronder afrondingsregels bij geldboetes, normbedragen voor de schadevergoeding wegens “ten onrechte” in verzekering of voorlopige hechtenis doorgebrachte tijd, standaardvergoedingen ex art. 89 en 591a Sv en vervangende hechtenis bij geldboeten, schadevergoedingsmaatregelen en taakstraffen. Deze afspraken worden eveneens op Rechtspraak.nl gepubliceerd. Bron: rechtspraak.nl

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×