Arbeidsrecht: geldt er een wettelijke verplichting om als werkgever pesten op de werkvloer tegen te gaan?
Er is een landelijke campagne gestart tegen pesten (1 juni 2015). Minister Assscher heeft hierover gezegd:
Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen. Werkgevers en werknemers moeten het onderwerp bespreekbaar maken, met elkaar het taboe doorbreken. “Want over de gevolgen van pesten moeten we niet lichtzinnig denken. Het tast de waardigheid aan van de mensen die het overkomt, verpest het plezier in het werk en leidt tot psychische problemen en uitval.
Wettelijke bezien moet een wergever voorkomen dat werknemers gepest worden en hierdoor bijvoorbeeld psychische schade leiden. Als de werkgever onvoldoende het pesten heeft voorkomen, is de werkgever aansprakelijk.
Als werkgever kunt u br&dh inschakelen teneinde beleidsregels vast te stellen. Dit beleid ziet enerzijds op preventie van pesten en anderzijds op hoe te handelen als er sprake is van pesten. Werknemers moeten hierop ook een beroep kunnen doen en dus aan de bel kunnen trekken bij een vertrouwenspersoon. Indien u gepest wordt als werknemer, kunt u br&dh advocaten inschakelen om actie richting uw werkgever te ondernemen. Neemt u contact op met mr. J.W.D. (Jaap-Willem) Roozemond.
Klik hier voor een uitspraak over pesten van de Centrale Raad van Beroep. De Korpsbeheerder van de politieregio Amsterdam-Amstelland wordt verantwoordelijk gehouden voor het pesten van een medewerker.